Last van een hernia? Blijf in beweging
28 februari 2019
Als je met een hernia kampt, kan de aanhoudende pijn je misschien angstig maken voor beweging. Toch is stilzitten zeer onverstandig. Beweging is in de meeste gevallen juist de sleutel tot herstel.
Wie een hernia heeft (gehad), kan het beamen: de pijn die de aandoening veroorzaakt kan soms ondragelijk zijn. De kleinste beweging is dan teveel, terwijl bewegen juist in veel gevallen het begin van het herstel inluidt.
Wat is een hernia?
Een hernia is een uitstulping van weefsel. De meestvoorkomende vormen zijn de rughernia en de nekhernia, maar het kan ook ter hoogte van de lies (liesbreuk) ontstaan. Een hernia in de rug of nek wordt veroorzaakt door een uitstulping van een tussenwervel in de wervelkolom. Deze uitstulping drukt op zenuwen, waardoor heftige (uitstralings)pijn kan ontstaan. De aandoening kan onder meer worden veroorzaakt door overbelasting, overgewicht of werken een verkeerde houding. Zitten, zeker in een verkeerde houding, is erg belastend voor de wervelkolom. Erfelijkheid speelt ook mee: rugklachten komen in bepaalde families vaker voor.
Wat is er tegen een hernia te doen?
Bij het overgrote deel van de patiënten geneest de hernia vanzelf. Bewegen, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut, is belangrijk voor het herstel. Misschien lukt hardlopen nu niet, maar zou wandelen wel kunnen. Ook zwemmen kan een prima bezigheid zijn om de spieren en gewrichten in beweging te houden. Om de pijn (tijdens het bewegen) te dempen kan de huisarts pijnstilling voorschrijven. Soms verdwijnt de hernia niet vanzelf; een operatie is dan noodzakelijk.
Hulpmiddelen tijdens de revalidatie
Met of zonder operatie: er kunnen maanden verstrijken voordat de klachten weg zijn. In die periode zijn hulpmiddelen een welkome uitkomst. Denk aan een schoenlepel, een aankleedstok of een orthopedisch zitkussen; simpele oplossingen die verlichting bieden. Door de hernia kan traplopen ook een te groot obstakel worden. Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om een traplift tijdelijk te huren, voor een periode van minimaal één maand. Zo kun je tijdens je herstel gewoon in je eigen bed slapen.
Dit artikel is een partnerbijdrage.