Niet samen slapen – en nog 5 relatietaboes
9 mei 2023
Prinses ontmoet prins (of prinses). Ze kopen een huis met tuin, krijgen kinderen, nemen een hond en leven nog lang en gelukkig. Toch verlopen veel relaties niet volgens het boekje. Dit zijn 6 relatietaboes.
We hebben allemaal een beeld van hoe relaties horen te zijn. Die opvattingen zijn gevormd tijdens onze opvoeding, door wat we om ons heen zagen, bijvoorbeeld bij ouders en grootouders, maar ook bij vriendjes thuis of in de media. “Dat noemen we de socialisatiecontext”, zegt Catrin Finkenauer, sociaal weten- schapper aan de Universiteit Utrecht. “De normen en ideaalplaatjes die in je omgeving gelden, hebben invloed op hoe je denkt over relaties.” Afwijken van de norm is niet meteen een probleem. Maar het kán lastig worden als je omgeving jouw relatie bijvoorbeeld geen goed idee vindt. Als je ouders je partner te oud of te jong vinden. Of als je kinderen het helemaal niet zien zitten dat je na het overlijden van hun vader een nieuwe liefde hebt. Finkenauer noemt de Japanse prinses Mako als voorbeeld. Zij trouwde afgelopen herfst tóch met een burger, ook al vond de Japanse bevolking het maar niets. “Ze verhuizen naar New York en zij moet accepteren dat ze haar familie waarschijnlijk minder ziet. Maar zolang zij en haar man elkaar waarderen, begrijpen en steunen, hoeft het geen invloed te hebben op hun relatie. Ze kunnen samen heel gelukkig zijn.”
Als je relatie niet voldoet aan de standaard in de maatschappij, kan dat de band met je geliefde sterker maken. Dan krijg je een ‘jij en ik tegen de rest van de wereld’-gevoel. Een beetje vergelijkbaar met een gevoel dat ontstaat tijdens ontgroeningen.
Groepsdruk
Het gevaar: dat kan omslaan als het even niet zo lekker loopt. Roep je ineens naar je partner dat het zijn of haar schuld is dat je je ouders niet meer spreekt. De pijn wordt natuurlijk veroorzaakt door de buitenwereld, maar dat is soms lastig te zien als je er middenin zit. Voor sommigen kan het moeilijk zijn zich niet tóch te conformeren door groepsdruk. Misschien willen jij en je partner geen kinderen, wonen jullie liever in een appartementje dan in een huis met tuin in een Vinex-wijk, maar begrijpt je omgeving écht niet wat je ‘op jouw leeftijd’ te zoeken hebt in de stad. Het klinkt zo simpel, maar trek je er niet te veel van aan. Zij willen misschien niet jouw relatie, maar dat is aan hen. Het is hun ongemak dat je voelt. En als je vrienden je echt niet begrijpen, passen ze dan nog wel bij je?” De verscheidenheid in relaties is oneindig”, zegt Finkenauer. “Maar het allerbelangrijkste is dat beide partners, los van elkaar, ervan overtuigd zijn dat de ander committed is en de relatie écht wil. Dat je je begrepen en gewaardeerd voelt. Dat je voelt dat je elkaar accepteert zoals je bent.” »
Boekentip
Taboe 1: latten
Living apart together, oftewel latten. Het gangbare idee is dat koppels ‘moeten’ samenwonen, maar uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een vijfde van de 3,5 miljoen mensen die alleen woont in Nederland, een latrelatie heeft. Bij jongeren is het vaak tijdelijk, maar de meeste latters van dertig jaar en ouder doen dat bewust. Onder vijftigplussers die latten vinden vooral de vrouwen het fijn om alleen te wonen.
De voordelen zijn logisch: je hebt meer vrijheid, hoeft minder rekening te houden met de ander en minder verantwoording af te leggen. Anderzijds zul je je partner vaker moeten missen. Woon je apart, dan is het volgens Finkenauer wel belangrijk dat je naast die onafhankelijkheid ook dingen hebt die je met elkaar kunt delen. Goede reden om een leuk uitje te plannen samen.
Taboe 2: nooit samen op vakantie
Je partner houdt van mountainbiken, jij van op het strand liggen met een boek. En zo’n vriendinnenvakantie naar Mallorca is ook wel lekker. Voor je het weet, ga je eigenlijk nooit samen met je partner weg. Of hooguit tijdens de jaarlijkse wintersport, maar ja, dan gaat het gezin van je zus óók mee. Als jullie liever apart dan samen op vakantie gaan omdat jullie andere ideeën hebben over het ideale tripje, heeft dat één groot voordeel, meent Finkenauer. Je krijgt de kans om je partner te missen, waardoor je elkaar daarna waarschijnlijk meer waardeert. Ze geeft wel een tip: zorg dat je genoeg andere dingen samen doet. Het
is voor jullie band namelijk belangrijk om ook samen dingen mee te maken.
Taboe 3: niet monogaam
“Ben je dan niet bang dat jij of je partner verliefd wordt op een ander?” is steevast een vraag als open relaties besproken worden. Het grote vooroordeel is namelijk dat open relaties leiden tot minder verbinding met elkaar. Dat hoeft niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat stellen met niet- monogame relaties tevreden en gelukkig zijn en veel intimiteit, respect en vertrouwen in hun relatie ervaren. Niet-monogame relaties zijn er in vele soorten en maten. Misschien gaan jullie samen naar erotische feesten of hebben jullie meerdere volwaardige liefdesrelaties naast elkaar – polyamorie genoemd. Maak er in ieder geval goede afspraken over. Als seks met een ander mag, moet het dan een vreemde zijn? Is zoenen oké? En flirten? Vergeet ook sexting niet. Zulke afspraken maak je waarschijnlijk niet in een monogame relatie. Terwijl het altijd een goed idee is om af te kaderen waar jullie grenzen liggen.
Taboe 4: geen gemeenschappelijke vrienden
In Friends leek het zo gezellig. Monica en Chandler hadden niet alleen elkaar, maar ook altijd een vaste vriendengroep paraat. Het is voor veel mensen een ideaalbeeld en volgens sociaal wetenschapper Finkenauer hebben de meeste partners inderdaad een paar gezamenlijke vrienden. “Als je net samen bent, heb je ieder je eigen sociale netwerk van vrienden en familie. Naarmate de relatie langer duurt, gaan die netwerken meer overlappen”, legt ze uit. Wie na een jarenlange relatie nog steeds vooral eigen vrienden heeft, wijkt dus af van de norm. Het voordeel daarvan is dat je af en toe lekker stoom kunt afblazen over je partner. Bovendien kan het zelfs goed zijn om in je eigen behoeftes te voorzien. Stel dat jij meer wilt sporten, dan is je partner daar niet verantwoordelijk voor. Door goed voor jezelf te zorgen, zit je lekkerder in je vel en ben je vervolgens een leukere partner.
Taboe 5: Apart slapen
Zo’n 15 tot 25 procent van de stellen slaapt regelmatig apart, maar het is vaak wel een taboe. Want als je een stel bent, hoor je samen te slapen – anders ben je gewoon vrienden. En wanneer zou het dan van een stomende vrijpartij moeten komen? Maar apart slapen is níét het begin van het einde. Een goede nachtrust kan juist voor meer energie in je relatie zorgen. Bovendien is samen slapen pas ontstaan tijdens de industriële revolutie. Toen verhuisden veel mensen naar de stad, waar de woningen krapper waren en er simpelweg geen plek was om alleen in te dutten.
Taboe 6: nauwelijks seks
16 procent van de mensen tussen de 29 en 55 jaar heeft het afgelopen halfjaar geen seks gehad met hun partner, blijkt uit onderzoek van de Rutgers Stichting onder ruim 17.000 Nederlanders – hetero’s, homo’s en biseksuelen. Hoe langer een relatie duurt, hoe groter de kans op een seksdip. Dat komt volgens de Amerikaans- Vlaamse psycho- en relatietherapeut Esther Perel doordat een lange relatie staat voor veiligheid en zekerheid, terwijl passie gebaat is bij avontuur, mysterie en risico. Een (bijna) seksloos huwelijk is niet iets waar veel mensen mee te koop lopen, maar het hoeft geen probleem te zijn. Jullie hebben misschien niet veel behoefte aan seks. “Er zijn heel veel liefdevolle relaties, waar emotionele monogamie is en geen belangstelling voor een ander. Dat zijn echt volwaardige partnerrelaties”, zegt Nynke Nijman, relatietherapeut en seksuoloog
en auteur van De Relatie APK. •
Boekentip
TEKST YASMINE ESSER/Santé | BEELD GETTY IMAGES