Borstkanker: het effect op een gezin en een relatie
1 oktober 2024
Wanneer borstkanker het leven van een vrouw of man raakt, heeft het ook een grote impact op diens partner, familie en vrienden. Borstkanker is niet alleen een ziekte die de persoon zelf aangaat, maar ook iedereen om haar/hem heen. In oktober is het borstkanker maand, daarom delen we graag onderstaand artikel met je. We gaan in dit artikel dieper in op het effect van borstkanker op een gezin en een relatie.
Oktober: borstkankermaand
Borstkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker onder vrouwen en ook bij mannen komt het voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen in hun leven borstkanker krijgt. De maand oktober is uitgeroepen tot borstkankermaand. Deze maand wordt er extra aandacht besteed aan het belang van vroegtijdige opsporing. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken hiervan.
Borstkanker heeft een grote impact op het dagelijks leven. De ziekte kan tot vermoeidheid, pijn en andere klachten leiden. Daarnaast moet men vaak veel keuzes maken met betrekking tot behandeling en zorg. Dit kan leiden tot angst en stress. Het is belangrijk dat de gediagnostiseerde zichzelf en haar/zijn naasten de tijd geeft om alles te verwerken.
De diagnose borstkanker
Een borstkankerdiagnose is niet alleen een schok voor de persoon die dit nare bericht krijgt, maar ook voor iedereen om haar/hem heen. De wereld staat even stil en alles wat belangrijk is, lijkt ineens een stuk minder belangrijk. Er moeten in korte tijd heel veel keuzes gemaakt worden. Wat zijn de behandelopties? Hoe gaat het daarna? Hier zullen veel diepgaande gesprekken over worden gevoerd en dit is vaak niet zonder emoties.
Behandeling
De behandeling van borstkanker is afhankelijk van de soort kanker, de leeftijd van de patiënt, de algehele gezondheid en andere factoren. Er zijn verschillende behandelmethoden, zoals chirurgie, bestraling, chemotherapie en hormonale therapie. Soms is een combinatie van verschillende behandelingen nodig. In gezamenlijk overleg met de arts kan er worden besloten welke behandeling het beste is.
Borstprothese
Na de behandeling van borstkanker is het vaak nodig om de borst(en) reconstrueren. Dit kan met behulp van een borstprothese, borstimplantaten of een flap-procedure. Als je een borstoperatie met een gedeeltelijke of gehele amputatie hebt ondergaan, kom je helaas niet altijd in aanmerking voor een borstreconstructie. Het kan ook zo zijn dat je geen plastische chirurgie, operatie of medisch traject meer wilt. Je kunt dan kiezen voor een uitwendige prothese.
Bij EVE Borstprotheses is de visie ‘ieder mens is uniek’. Zij bieden daarom borstprotheses op maat, gemaakt van zacht siliconenmateriaal, in verschillende kleuren.
De protheses worden dankzij innovatieve technologie zodanig aangepast, dat de achterkant van de prothese naadloos aansluit op het littekenweefsel, of het nog aanwezige borstweefsel. Verder zorgen zij ervoor dat de voorkant van de prothese hetzelfde profiel heeft als de (eventueel) nog aanwezige natuurlijke borst.
Is er sprake van een dubbele amputatie dan zorgen zij ervoor dat er twee protheses komen die in verhouding staan met het lijf, uitgaande van de wensen van de betreffende persoon.
Het effect op de relatie en het gezin
Borstkanker heeft vaak ook een impact op de relatie. De ziekte verandert het leven van beide partners en dat kan moeilijk zijn. Soms is er minder tijd voor elkaar, omdat de patiënt bijvoorbeeld veel tijd kwijt is aan de behandeling. Daarnaast kan de ziekte ook emotionele problemen veroorzaken, zoals angst, boosheid of depressie.
Belangrijk om niet te vergeten is ook de persoon die naast de zieke staat. Vaak cijfert deze zichzelf weg en is het gevoel van machteloosheid groot. Het is belangrijk om open te blijven communiceren met elkaar en elkaar te steunen. Soms is het nodig om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld als er problemen zijn met de communicatie of als de relatie onder zware druk staat.
Familie en vrienden
Vaak is de familie een belangrijke steun. Zij kunnen helpen met de zorg voor kinderen, het huishouden of andere taken. Ook kunnen ze emotionele steun bieden door bijvoorbeeld te luisteren naar wat iedereen bezighoudt. Ga als familie ook zeker het gesprek aan met partners en kinderen. Ook zij hebben aandacht nodig tijdens deze moeilijke periode.
Dit is een gesponsord artikel.