Leven volgens je cyclus
9 september 2022
Een kort lontje als je ongesteld moet worden, is normaal. Dus kun je er maar beter rekening mee houden. Hier lees je alles over de trend om je leven in te delen volgens de verschillende fasen in je cyclus.
Je herinnert je vast nog wel de dag dat je voor het eerst ongesteld werd. Grote kans dat dat ergens tussen je twaalfde en zestiende was. Een moment dat vaak dubbele gevoelens oproept: schaamte, maar ook trots. Je hormoonhuishouding is dusdanig op gang gebracht, dat je vruchtbaar bent, maar moet je daar nu blij mee zijn of niet?
Menstruatiecyclus
“Elke cyclus begint met je menstruatie, die ongeveer een week kan duren”, vertelt gynaecoloog en menstruatie- specialist Marlies Bongers. “Tijdens je menstruatie wordt het slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder afgestoten, dat gepaard gaat met bloedingen. Vlak na je menstruatie begint het slijmvlies weer aan te groeien. Halverwege de cyclus is dat proces voltooid, waarna de eisprong plaatsvindt. Sommige vrouwen ervaren dat als een pijntje in hun buik, anderen voelen een heftige steek, maar er zijn ook vrouwen die de eisprong niet voelen.”
Ongesteld
Rond de eisprong zijn er ongeveer vier dagen waarop je bevrucht kunt worden. Bongers: “In de dagen daarna verdikt het slijmvlies zich verder met voedingsstoffen, voor het geval dat er een bevruchte eicel wil innestelen. Is er na twee weken geen zwangerschap, dan ploft het kaartenhuis in elkaar en wordt het slijmvlies weer afgestoten: je wordt ongesteld. Zo gebeurt dat steeds opnieuw.”
Energiek en vrolijk
Veel vrouwen voelen zich in de eerste week na hun menstruatie het lekkerst. Ze zijn energiek, vrolijk en fit. Dan volgt de eisprong en slaat hun stemming langzaam om. Naarmate de menstruatie dichterbij komt, worden ze knorriger en zitten ze minder lekker in hun vel. Vervolgens worden ze ongesteld en denken ze: verrek, dat was het! En worden ze weer opgewekt. “Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het gaat voor veel vrouwen wel op”, zegt Bongers.
Emoties en je cyclus
“We denken dat dit te maken heeft met de aanmaak van hormonen.” Hormonen worden in je hersenen aangemaakt door de hypofyse, een bol orgaantje. Vlak bij de hypofyse zit de amygdala, een amandelvormige structuur die betrokken is bij het aansturen en verwerken van je emoties. Doordat de hypofyse en amygdala buren zijn, ontstaat er kruisbestuiving tussen die twee. Die zorgt ervoor dat je je zonder aanwijsbare reden soms opeens rot of juist happy kunt voelen.
Hormonen en je cyclus
De hormonen die tijdens je cyclus de meeste invloed hebben, zijn oestrogeen, progesteron en testosteron. “Nadat je je menstruatie hebt gehad, gaat de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam geleidelijk omhoog”, legt hormoontherapeut Francisca van den Berg uit. “Halverwege je cyclus is er een piek in de hoeveelheid oestrogeen, waar- door de eisprong plaatsvindt. Ook stijgt in deze periode het gehalte testosteron flink, dat aanhoudt zolang je vruchtbare periode duurt. Daarna keldert zowel het testosteron- level als de hoeveelheid oestrogeen, terwijl het level progesteron juist toeneemt. In de vierde week zakt het oestrogeengehalte nog verder naar beneden en schiet de progesteron omlaag.”
Oestrogeen
Iedere vrouw reageert weer anders op hormonen, maar over het algemeen heeft oestrogeen de reputatie dat het zorgt voor een positief gevoel. In de weken dat je oestrogeengehalte stijgt, krijg je meer energie, ben je optimistisch en kun je beter omgaan met stress. Je hebt het idee dat je de hele wereld aankunt. Het hormoon testosteron, dat rondom de eisprong even omhoogschiet, zorgt ervoor dat je zin krijgt in seks. Progesteron, het hormoon dat daarna om de hoek komt kijken, is eigenlijk de tegenhanger van oestrogeen. Het maakt je lomer, huiselijker en prikkel- baarder, wat kan verklaren waarom je je in de week na je eisprong wat minder prettig kunt voelen.
Cyclus in kaart brengen
Leven volgens je cyclus is geen wondermiddel dat korte metten maakt met alle ongemakken. “Maar het maakt het allemaal wel een stuk eenvoudiger”, zegt Anke Verhagen, die diverse boeken over menstrueren schreef. “Als je je cyclus in kaart brengt, weet je welke behoeftes jouw lichaam op welk moment heeft. Dat betekent dat je daarop kunt inspelen. In plaats van anderen te laten bepalen wat je op welk moment doet, ga je samenwerken met je lichaam. Weet je dat je in de eerste week heel moe bent, dan kun je van tevoren een vrije dag inplannen in die week. In de tweede week ben je vaak heel energiek, dus dan kun je lekker veel dingen ondernemen: afspraken maken, veel werk- uren maken.”
Rust
Als je leeft volgens je cyclus, geeft dat veel rust. Je begrijpt zelf niet alleen beter waarom er op bepaalde momenten van de maand niks uit je handen komt, maar je kunt dat ook beter uitleggen aan je omgeving. Stel dat jij in je vierde week nogal onuitstaanbaar uit de hoek kunt komen, dan is het handig als je partner weet dat hij dan beter zijn mond af en toe kan houden. Door uit te spreken dat je in een mindere week van je cyclus zit, kunnen de mensen om je heen daar rekening mee houden. En dat maakt het voor jou ook prettiger. Leuker kunnen we de cyclus niet maken, wel makkelijker!
Happy
Wil je meer volgens je cyclus gaan leven, dan kan het helpen om eens voor jezelf op te schrijven wanneer je je happy voelt en wanneer niet. Wanneer voel je je energiek, op welke momenten van de maand ben je blij, in welke week gaat het soms wat minder soepel? “Als je weet wat de impact van je cyclus is op je leven, kun je aanpassingen doorvoeren om ervoor te zorgen dat het allemaal wat makkelijker wordt. In de ene week verzet je nu eenmaal wat makkelijker werk, in de andere week heb je juist zin om met vriendinnen
af te spreken, in weer een andere week lig je het liefst met een dekentje op de bank. Als je daar rekening mee houdt, maak je je leven voor jezelf een stuk leuker.”
Comfort
Wat wel kan bijdragen aan je gevoel van comfort, is de pil door blijven slikken. Je krijgt dan geen doorbraakbloeding, wat prettig kan zijn. Daarnaast heb je de hele maand een constante toevoer van hormonen, wat de kans op stemmings- wisselingen vermindert. Veel vrouwen durven de pil alleen niet door te slikken, omdat dit slecht voor je zou zijn. Nonsens, volgens gynaecoloog Bongers. “Veel vrouwen denken dat het bloed dan nog ergens blijft zitten, maar dat is een misverstand. Als je de pil doorslikt, wordt er minder slijmvlies aangemaakt dat ook niet hoeft te worden afgestoten. We weten niet wat het effect op de lange termijn is, simpelweg omdat de pil nog niet zo lang bestaat. Zoals het er nu naar uitziet, is het voor vrouwen veilig om dit gedurende een lange periode te doen.”
Tekst: Fleur Baxmeier, beeld: GettyImages
Tip van de redactie
Wil je gezonder en fitter worden zonder uren in de sportschool te hoeven staan? Dan is deze buikspierwiel van AJ-Sports zijn de oplossing voor jou. Geen uren uitzoeken wat te doen met gewichten maar snel en efficiënt je spiergroepen trainen met de ab trainer van AJ-Sports waar en wanneer je maar wilt. Voor meer info klik op onderstaande button.
TEKST Marlies Hanse
BEELD GETTYIMAGES