Beter omgaan met stress: 4 onmisbare tips
14 april 2023
Ruim 17% van de werkende mensen ervaart stress in de vorm van burn-outklachten, blijkt uit onderzoek van de Volksgezondheidszorg. Een beetje spanning in je leven is absoluut geen probleem, maar wanneer je last hebt van chronische stress kan dit van invloed zijn op de kwaliteit van je leven.
Merk je dat je te veel vraagt van je lichaam en geest? Of kun je niet meer op een rustige manier ontspannen? In dat geval is het tijd om stress aan te pakken. In dit artikel lees je meer over stress en hoe je ermee om kunt gaan.
Wat is stress precies en waarom kan het gevaarlijk zijn?
Sommige momenten of gebeurtenissen in het leven zorgen voor stress. Misschien ervaar je een enorme werkdruk of wellicht heb je een belangrijke presentatie op de agenda staan. Wanneer je last krijgt van stress komt het hormoon adrenaline vrij. Adrenaline zorgt ervoor dat je hartslag stijgt, je last krijgt van zweetaanvallen en dat er zuurstofrijk bloed naar je hersenen, spieren en hart stroomt. Je lichaam maakt zich zo klaar voor actie. Na die werkdruk of presentatie ebt het stressgevoel weer weg en kan je lichaam zich weer herstellen.
In sommige gevallen gebeurt dat niet, bijvoorbeeld wanneer je langdurig last hebt van stress bij een scheiding of een ontslag. Wanneer je je lichaam en hersenen niet de tijd geeft om te herstellen kan er sprake zijn van gevaarlijke of ongezonde stress. Dit heeft invloed op hoe je slaapt, hoe je je voelt en hoe je handelt. Je kunt geprikkeld zijn, geen eetlust hebben en zelfs geen zin hebben om activiteiten te ondernemen. In dat geval is het tijd voor actie en dat is om de stress aan te pakken.
1. Stress aanpakken met Neurofeedback
Ons brein is heel gevoelig voor veranderingen, waaronder dus ook voor stress. Dat betekent ook dat je zelf aan de slag kunt gaan met je brein en wel met behulp van Neurofeedback. Dit is een behandelmethode voor hersengerelateerde aandoeningen waarbij het onevenwichtige balans in de hersengolven wordt hersteld met gerichte training.
Zo’n training wordt gedaan met video en audio waarmee je onder andere stress en een burn-out kunt aanpakken, maar ook slaapproblemen en zelfs een depressie. Het grootste voordeel van Neurofeedback is dat je je emotionele balans terug kunt vinden, je minder stress ervaart en je je weer beter kunt concentreren. Neurofeedback kan ook preventief worden ingezet.
2. Probeer ritme aan te brengen in de dag
De keuze voor Neurofeedback kun je al vrij vroeg maken. Wanneer je merkt dat je een beetje last hebt van stress waar je niet vanaf komt, is het al zeker aan te raden om aan de slag te gaan met Neurofeedback. Herken je echter een bepaalde vorm van stress en weet je hoe je er zelf beter mee om kunt gaan? Begin dan met het aanbrengen van ritme in de dag.
Sta bijvoorbeeld iedere dag op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde tijdstip naar bed. Eet op vaste momenten op de dag, plan leuke dingen in en zorg voor voldoende afleiding. Wees niet streng met deadlines en andere werkgerelateerde zaken, maar denk vooral even aan jezelf. Door ritme aan te brengen in de dag en je daaraan te houden, krijg je al meer balans in het dagelijks leven waardoor je minder stress kunt ervaren.
3. Beweeg iedere dag voldoende
Wat ook belangrijk is, is om iedere dag voldoende te bewegen. Zet je lichaam even flink aan het werk zonder dat je daar mentaal op hoeft in te leveren. Je hoeft echt niet dagelijks naar de sportschool te gaan om genoeg beweging te krijgen. Trek je wandelschoenen aan voor een uurtje wandelen of stap op de fiets.
Tegenwoordig vind je ook allerlei handige online trainingen die gratis te volgen zijn via YouTube. Op dit videoplatform kun je onder andere aan de slag gaan met yoga, fitness en bodybalance. Ideaal voor iedereen die liever in huis begint met bewegen. Door regelmatige beweging voel je je niet alleen mentaal beter; beweging zorgt ook nog eens voor minder hartfalen en een algemene betere gezondheid.
4. Begin met mediteren en ontspannen
Genoeg ontspanning is ontzettend belangrijk in het dagelijks leven. Wanneer je een groot deel van de week werkt, lijkt het soms lastig om écht te kunnen ontspannen. Toch moet je dergelijke momenten inplannen om je minder gestrest te voelen. Kijk goed naar de activiteiten waar je relaxed van wordt. Voor de één is dat lezen, voor de ander is dat een dagje naar de sauna.
Waar je ook mee kunt beginnen is mediteren, ook wanneer je denkt dat dit niets voor je is. Je even focussen op jezelf en je ademhaling en verder helemaal niets kan echt wonderen doen voor je body en mind. Wanneer meditatie niet lukt omdat je je niet ontspannen voelt, kun je altijd nog extra hulp inschakelen om stress te reduceren, zoals beginnen met Neurofeedback.
Beeld: Getty Images / Dit is een partnerbijdrage