De overgang: een natuurlijk proces
7 oktober 2021
De overgang wordt door veel vrouwen gevreesd, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Een kleine groep vrouwen krijgt werkelijk klachten die het dagelijks leven flink in de weg kunnen zitten, de andere groep heeft weliswaar overgangsverschijnselen, maar verschijnselen zijn nog geen klacht. De overgang is een natuurlijk proces waar alle vrouwen mee te maken krijgen.
Waar het meeste over geklaagd wordt zijn overgangsklachten zoals nachtelijk zweten, hoofdpijn, stemmingswisselingen en opvliegers. Tachtig procent van de vrouwen blijkt tijdens de overgang in meer of mindere mate last van deze opvliegers te hebben. Wat het nu eigenlijk is, daar buigen wetenschappers zich nog altijd het hoofd over. Waarschijnlijk doen de hormoonschommelingen de lichaamstemperatuur zo heen en weer vliegen dat het af en toe een temperatuursverhoging veroorzaakt.
Als dat overdag gebeurt, generen vrouwen zich er regelmatig voor. Wie een keer een ware opvlieger heeft ervaren draagt liever geen dikke truien meer, maar kiest voor dunnere kleding in laagjes. ’s Nachts kan het iemand ook behoorlijk parten spelen. Een dekbed is dan al snel te warm. Kies dan voor katoen of een enkel laken. Het is ook handig om in de gaten te houden wat een trigger voor een opvlieger kan zijn, zoals koffie of scherp gekruid eten. Als je dat weet kun je er al een deel van voorkomen door bepaalde voedingsmiddelen te laten staan.
Oogmigraine is een ander overgangsverschijnsel dat regelmatig voorkomt, maar waar nog minder over bekend is. De schommelende hormoonspiegel, met name van het oestrogeen zou hier ook debet aan zijn. Je kunt er wazig door gaan zien, lichtflitsen zien, dubbelzien of zwarte vlekken voor de ogen krijgen. Dat kan vervolgens weer leiden tot vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn. Het kan een voorbode van een migraineaanval zijn, maar ook op zich staan. Het is duidelijk een vervelend verschijnsel en kan door stress nog eens aangewakkerd worden. Genoeg rusten, regelmatig bewegen, niet roken, gezond eten en cafeïne vermijden zijn enkele remedies om oogmigraine te voorkomen.
Overgangsverschijnselen zijn onvoorspelbaar
Wie de menopauze nadert kan dit soort verschijnselen zoals oogmigraine en opvliegers verwachten, maar het is niet gezegd dat het zich ook daadwerkelijk voordoet en in welke mate. Dat is onvoorspelbaar. Naast deze verschijnselen zijn er ook nog slaapstoornissen, geen zin in seks, vaginale droogheid, gewichtstoename, incontinentie, haaruitval, depressieve klachten en prikkelbaarheid, pijnlijke gewrichten, spierspanning, droge huid en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Een tijd van kommer en kwel zo lijkt het, maar zoals gezegd kán het zich voordoen, maar dat hoeft niet. De overgang is een heel natuurlijk proces en een periode van lichamelijke en geestelijke veranderingen. Het lichaam stopt met menstrueren, de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen neemt steeds verder af. Het lijf moet een nieuwe balans vinden. Niets mis mee, en bovendien menen veel vrouwen dat het geestelijk meer ruimte biedt. Vooral vrijheid wordt als nieuwe waarde door vrouwen genoemd. De kinderen zijn ouder, gaan de deur uit, er komt meer ‘eigen tijd’ en als die menopauze er eenmaal opzit, scheelt dat een heleboel ‘gedoe’. Kortom; de overgang kan lastig zijn en voor sommige vrouwen zelfs flink lastig als er zich echt overgangsklachten voordoen die het dagelijkse leven in de weg zitten, maar in de meeste gevallen is het accepteren van de veranderingen goed te doen en breekt er een nieuwe tijd aan.
Lees ook: Dit gebeurt er in je hoofd tijdens de overgang
Beeld: Pexels / Dit is een partnerbijdrage