Waarom het gezonder is om geen vlees te eten
13 september 2022
De ‘blue zones’ of blauwe zones zijn gebieden op de wereld waar mensen het langst in goede gezondheid leven. Wat al die gebieden met elkaar gemeen hebben? Dat de mensen er geen of bijna geen vlees eten. Dit is waarom het gezonder is om vlees te schrappen uit je voedingspatroon.
Onderzoekers die de blauwe zones bestuderen kwamen er al lang geleden achter dat met name rood vlees eten niet echt gezond is. Rood vlees betekent niet dat je biefstuk nog half gaar is, maar rood vlees verwijst naar spiervlees van zoogdieren. Denk aan vlees van een koe, geit, paard, schaap, hert. Ook bewerkte vleeswaren vallen onder rood vlees. Met wit vlees wordt vlees van pluimvee (kip, kalkoen) bedoeld.
Ongezond
Niet alleen het verzadigd vet in rood vlees zou ongezond zijn, ook het zogenoemde heemijzer, plus de grote hoeveelheden zout en nitriet in bewerkt vlees. l bij verbranding – en in bewerkte producten vind je veel zout en nitriet.
Kanker
Van het eten van rood vlees en bewerkte vleesproducten is inmiddels bekend dat het het risico op dikke darmkanker kan verhogen. Het heemijzer kan de darmwand van de dikke darm beschadigen. Ook stimuleert heem de productie van stoffen die het DNA in onze lichaamscellen kunnen beschadigen (nitrosamines), en daarmee het risico op kanker kan verhogen.
Gezonde alternatieven
Uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat vier op de vijf Nederlanders inmiddels willen dat restaurants en supermarkten méér plantaardig eten gaan aanbieden. Ook gaat ruim de helft van de ondervraagden er akkoord mee als winkels vlees duurder maken
Cijfers
Zo’n 5 procent van de volwassenen eet nooit vlees. Gemiddeld eten Nederlanders zo’n 77 kilo vlees per jaar, en dat is de afgelopen twintig jaar niet afgenomen, ondanks dat steeds meer mensen flexitariër zijn. Ongeveer tachtig procent van de mensen geeft aan om minder vlees te willen eten. Niet alleen vanwege de gezondheid, maar ook vanwege het milieu en dierenwelzijn.
Bronnen: Voedingscentrum/Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds/gezondheidsnet/levensmiddelenkrant, Beeld: Getty
Images