14 natuurlijke remedies voor misselijkheid
12 oktober 2022
Misselijkheid heeft een hoop verschillende oorzaken maar óók genoeg natuurlijke manieren om het te verlichten. Deze 14 handige trucs kun je meteen proberen.
Misselijk na het eten
1. Ga wandelen
Voel je je misselijk na het eten? Maak dan een korte, rustige wandeling. Lichamelijke inspanning stimuleert peristaltische bewegingen van je darmen, waardoor je voedsel beter kan verteren. Hierdoor kan je misselijkheid zakken. Ook helpt frisse lucht vaak tegen misselijkheid.
Lees ook: ‘Helpt cola tegen misselijkheid?’
2. Blijf rechtop zitten
Als je je misselijk voelt na het eten, is het beter om rechtop te blijven zitten. Ja, zelfs als je de neiging hebt om te gaan liggen. Wanneer je gaat liggen, vertraagt namelijk je metabolisme en kan je juist misselijker worden. Zeker wanneer je vlak voor het slapengaan nog hebt gegeten, kan je hier last van krijgen. Probeer daarom na het eten niet languit op de bank te gaan liggen, maar blijf juist wat rechterop zitten. Ook helpt het dus om niet te kort voor het slapengaan nog (veel) te eten.
3. Kauw langzaam
Ben je vaak misselijk nadat je hebt gegeten? Dan kan het dat je te snel eet! Hierdoor raakt je maag van streek, aangezien je je eten waarschijnlijk niet goed genoeg hebt gekauwd om makkelijk verteerd te worden. Eet daarom langzamer; leg je bestek neer tussen happen om jezelf af te remmen.
Misselijk door wagenziekte
4. Kijk naar de horizon
Zit je in de auto, bus, tram, trein of misschien wel in het vliegtuig en heb je last van misselijkheid? Kijk dan ver voor je uit, het liefst naar de horizon. Dankzij de stabiele lijn van de horizon zal je misselijkheid zakken. Stop dus met naar je telefoon te kijken of te lezen terwijl je in een bewegend vervoersmiddel zit, want dat kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt.
5. Draai je om
Zit je achterstevoren in de tram, bus of trein? Ook dat kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt als je last hebt van wagenziekte. Probeer daarom een plekje te vinden waarbij je vooruitrijdt, dan breng je je evenwichtsorgaan minder in de war en word je waarschijnlijk niet zo misselijk als wanneer je achteruitrijdt.
Misselijk door zwangerschap of ziekte
6. Haal langzaam adem
Een van de beste thuisremedies tegen misselijkheid als je zwanger bent is om diep adem te halen. Adem langzaam vijf seconden in door je neus en adem weer langzaam vijf seconden uit via je mond. Door in te ademen via je neus, ontvangen je hersenen minder signalen van paniek en neemt je misselijkheid langzaam af.
7. Neem gember
Onderzoek heeft uitgewezen dat gember effectief is bij het verlichten van misselijkheid en overgeven wanneer je zwanger bent of chemotherapie ondergaat. Daarnaast is het helemaal veilig én heeft het geen andere bijwerkingen. Je kan er dus voor kiezen om een gembertheetje te drinken, zelfs wat gember te eten of een supplement te slikken als je niet zo’n liefhebber van gember bent.
8. Gebruik een drukpunt
Ook helpt het stimuleren van drukpunten om je misselijkheid onder controle te krijgen. Je moet daarbij het P-6 punt, aan de binnenkant van je pols, indrukken. Strek je arm uit met je handpalm omhoog en leg je wijsvinger, middelvinger en ringvinger op je arm tegen het onderste lijntje van je pols. Leg vervolgens je duim net onder je wijsvinger, tussen de twee pezen. Duw op dit punt gedurende 30 tot 60 seconden en wissel daarna van pols. Voor het beste effect combineer je deze druk met een diepe ademhaling.
9. Draag een polsbandje
Alhoewel acupressuur je meer controle geeft over de druk die je uitvoert, kan je ook een polsbandje dragen om het P-6 drukpunt te stimuleren. Deze polsbandjes werken voor sommige mensen ook en je hoeft er minder over na te denken. Door constant druk uit te oefenen op het drukpunt heb je minder last van misselijkheid en overgeven.
10. Ruik aan pepermunt
Voor sommige mensen helpt aromatherapie ook tegen misselijkheid. Pepermunt werkt kalmerend op je maag en dus kan het helpen om aan pepermuntolie te ruiken. Wanneer je misselijk bent door je zwangerschap of doordat je chemotherapie ondergaat, ben je vaak ook moe. Pepermuntolie helpt je ook meer energie te krijgen. Daarom kan je dit middeltje het beste overdag gebruiken en vermijden ’s avonds.
11. Doe aan PMR
Progressive Muscle Relaxation (PMR) is een techniek waarbij je langzaam verschillende spiergroepen in je lichaam aanspant en weer ontspant. Dit is een kalmerende techniek die je ook kan helpen om van je misselijkheid af te komen. Begin bijvoorbeeld bij het aanspannen en weer ontspannen van je tenen en werk vervolgens via je benen omhoog naar je bovenlichaam en je hoofd. Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt!
12. Eet iets kouds
Het klinkt misschien tegenstrijdig om te gaan eten als je misselijk bent, want vaak is dat wel het laatste waar je dan zin in hebt. Toch kan het wel werken om je misselijkheid te bestrijden. Heb je nu echt moeite om iets te eten omdat de geur ervoor zorgt dat je direct weer misselijk wordt of je er zelfs van moet overgeven? Probeer dan iets kouds te eten, dat ruikt meestal minder sterk dan warm eten. Ook kan je smoothies maken van bevroren fruit en groenten met een eiwitrijke basis (bijvoorbeeld Griekse yoghurt) om te zorgen dat je wel je voedingsstoffen blijft binnenkrijgen. Daarnaast werkt het ook om regelmatig kleinere porties te eten!
13. Drink langzaam
Zelfs zoiets simpels als water drinken kan helpen tegen misselijkheid. Als je langzaam kleine slokjes water drinkt, kan je maag langzaam kalmeren en zakt je misselijkheid vanzelf. Let op dat je niet te veel of te koud water achter elkaar drinkt, anders blijven je klachten aanhouden.
14. Slik vitamine B6
Ben je zwanger en heb je veel last van misselijkheid? Dan kan het wellicht ook helpen om vitamine B6 te slikken. Bespreek even met je verloskundige of huisarts of dit misschien een optie voor jou zou kunnen zijn.
Bron: Livestrong.com