Geef je huid een boost met deze 14 vitamine E-rijke foods
4 februari 2023
Wist je dat vitamine E enorm goed is voor je huid? Dankzij de eigenschappen van deze antioxidant beschermt vitamine E je huid tegen beschadiging van ultraviolet licht, uitlaatgassen en zelfs sigarettenrook. Vitamine E vind je ook in bepaalde foods, waarvan we de 14 foods met de meeste vitamine E voor je op een rijtje hebben gezet. Geef je huid er eens een boost mee!
1. Zonnebloempitten
Zonnebloempitten eten is een gewoonte die je jezelf zeker aan mag leren! Ze zitten namelijk vol vitamine E en zijn daarom dus goed voor jouw huid. Daarnaast bevatten ze ook veel (plantaardige) eiwitten, vezels en gezonde, onverzadigde vetten. Kies voor de pitten in schil om het snacken een mindful ervaring te maken en te zorgen dat je minder snel eet.
Lees ook: ‘Test: welk huidtype heb jij?’
2. Amandelen
Van alle noten bevatten amandelen het meeste vitamine E. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je sneller en langer vol zit, dankzij de gezonde vetten en eiwitten die ze bevatten. Amandelen zijn dan ook de perfecte snack of topping voor je yoghurt. Ook zouden ze helpen om je cholesterolgehalte laag te houden, waardoor je minder kans loopt op hart- en vaatziekten. It’s worth the try!
3. Hazelnoten
Alhoewel er meer vitamine E in amandelen zitten zijn ook hazelnoten een goede vitamine E-bron. Nee, niet als je hazelnootpasta zoals Nutella eet. Maar deze smaakvolle nootjes bevatten naast vitamine E ook gezonde vetten, vezels en magnesium. Combineer ze met je favoriete zaden en wat gedroogd fruit voor een voedzame snack of yoghurttopping.
4. Avocado
Wist je dat deze fruitsoort behoorlijk wat vitamine E bevat? Avocado (en avocado-olie, nu we het er toch over hebben) is dan ook heel goed voor je huid. Daarna bevat een avocado ook gezonde vetten, vezels, vitamine K en kalium. De vetten in de avocado helpen je lichaam zelfs bij het absorberen van vitamine E en K, die in vet oplosbaar zijn. Avocado toast als ontbijt? We’re in!
5. Spinazie
Verschillende groene bladgroenten, waaronder spinazie, zijn groenten die veel vitamine E bevatten. Naast spinazie bevat bijvoorbeeld ook boerenkool behoorlijk wat vitamine E. Naast vitamine E bevat spinazie overigens ook vezels, (plantaardige) ijzer en magnesium. Maak er een lekkere salade mee, verwerk het door je pasta’s of gebruik wat blaadjes op een wrap – je kan er alle kanten mee op!
6. Garnalen
Garnalen zijn, net als veel andere schaaldieren, een voedzame optie die weinig calorieën bevat. Er zit onder andere veel vitamine E in, maar ook vitamine B12, een vitamine die heel belangrijk is voor gezonde celfunctie. Deze vitaminesoort vind je sowieso veel in zeevruchten, dus mocht je meer B12 binnen willen krijgen, is dat altijd een goed idee!
7. Zalm uit blik
Misschien eet je wel geregeld tonijn uit blik, maar heb je ook weleens zalm uit blik geprobeerd? Zalm uit blik bevat minder kwik dan tonijn en bevat zowel vitamine E als vitamine B1 en vitamine D, wat je niet makkelijk vindt in foods.
8. Rode paprika
Paprika bevat enorm veel vitamine C, maar daarnaast ook veel vitamine E wanneer je ze bakt. Alhoewel alle paprika’s veel antioxidanten bevatten, kan je ze vooral vinden in de rode paprika’s. Verwerk ze dus op een verrassende manier door jouw maaltijden voor een extra boost vitamine E.
9. Flespompoen
Deze is vooral populair in de herfst, maar zou dat eigenlijk het hele jaar door moeten zijn. Er zit namelijk veel betacaroteen doorheen (ook wel vitamine A genoemd), wat een positief effect heeft op je zicht. Maar ook bevat een flespompoen veel vitamine E, waardoor hij ook nog eens goed is voor je huid. Zowel vitamine A als vitamine E is oplosbaar in vet, dus bak de pompoen in olijfolie om te garanderen dat je lichaam de voedingsstoffen uit de pompoen opneemt.
10. Asperges
Een absolute seizoensfavoriet: asperge. Asperges bevatten veel vitamine E en dragen daarom bij aan een gezonde huid. En ja, je urine gaat er nogal van stinken, maar het is het waard. Niet alleen zijn ze onwijs lekker, ze bevatten naast vitamine E ook veel vitamine K en wat vitamine A. Aspergesoepje, any one?
11. Kiwi
Deze groene rakker bevat ook behoorlijk wat vitamine E, naast een enorme hoeveelheid vitamine C. Daarnaast zitten ze bomvol vezels, vitamine K en kalium. Niet alleen een hele lekkere, maar dus ook een hele gezonde snack!
12. Broccoli
Natuurlijk mag ook broccoli niet in dit lijstje ontbreken, aangezien deze op bijna ieder lijstje met foods die goed voor je zijn terechtkomt. Hij bevat namelijk behoorlijk wat vitamine E, maar ook vitamine K en een heleboel vitamine C. Of je hem nu door wokgerechten, ovenschalen of misschien zelfs smoothies verwerkt, broccoli is altijd goed voor je.
13. Pindakaas
Wie houdt er nu niet van pindakaas?! Ook pindakaas bevat behoorlijk wat vitamine E, naast onverzadigd vet, magnesium en eiwitten. Niet gek dus dat pindakaas een populair smeersel is, zowel voor op brood/crackers als op je favoriete fruitsoorten.
14. Olijfolie
Er is een reden waarom olijfolie vaak wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten: het bevat het antioxidant vitamine E. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je je bodylotion opeet, maar je kan wel met olijfolie koken of het gebruiken als dressing voor je salade. Het bevat naast vitamine E namelijk ook onverzadigd vet, wat ervoor heeft gezorgd dat olijfolie een van de sleutelingrediënten van het Mediterrane dieet is.
Bron: Livestrong.com