5 mogelijke oorzaken van een bloedneus
20 oktober 2022
Heb jij regelmatig last van een bloedneus? Dat is natuurlijk niet alleen heel onhandig, maar ook vervelend, zeker als je niet weet waardoor het komt. Een bloedneus kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Wij hebben 5 mogelijke oorzaken voor je beschreven én de manier waarop je jouw bloedneus kan stoppen.
1. Je neus kan niet tegen kou
Als je vaak last hebt van een bloedneus, kan het zijn dat het komt door de wisseling in temperatuur. Vooral in de winter en het begin van de lente word je blootgesteld aan droge, warme lucht binnen en droge, koude lucht buiten. Net zoals je lippen kunnen barsten, kan ook je neus droog worden en barsten, en dus gaan bloeden. In de zomer kan je hier ook last van krijgen dankzij airco’s en ventilatoren die je neus uitdrogen.
Lees ook: ‘Ben ik verkouden of allergisch?’
2. Je zit te veel aan je neus
Wanneer jij excessief je neus snuit tijdens een verkoudheid of allergieaanval of om welke reden dan ook vaak je vinger in je neus steekt, is de kans groot dat je last krijgt van een bloedneus. Waarschijnlijk is het vooral wat bebloed weefsel wat uit je neus komt dan een lopende bloedneus. Probeer daarom, ongeacht de situatie, zo min mogelijk de hele tijd aan je neus te zitten en kijk naar andere oplossing. Ga bijvoorbeeld stomen bij een verkoudheid of bespreek je allergie met je huisarts.
3. Je hebt last van een allergie
Niet alleen regelmatig je neus snuiten vanwege een allergie kan een bloedneus veroorzaken, ook sommige allergiemedicatie kan je mond en neus uitdrogen en zo resulteren in een bloedneus. Bepaalde neussprays zijn ideaal voor het behandelen van allergieën, maar als je hem verkeerd gebruikt, kan hij leiden tot een bloedneus. Probeer daarom te voorkomen dat je de spray omhoog spuit naar het midden van je neus, want daar kan je septum geïrriteerd door raken. Hou je hoofd rechtop en gebruik je tegenovergestelde hand voor het neusgat waar je in spuit. Richt de spray recht naar achteren en adem langzaam in terwijl je sprayt.
4. Je slikt bepaalde medicijnen
Niet alleen allergiemedicatie kan bloedneuzen veroorzaken, ook sommige andere medicijnen kunnen dit effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan bloedverdunners, maar ook aspirine. Ben je net begonnen met bepaalde medicatie en heb je ineens vaak last van bloedneuzen? Bespreek dit dan met je huisarts, die kan dan met je naar alternatieven kijken.
5. Je hebt een bloedvatafwijking
Het komt niet vaak voor, maar het zou wel een oorzaak kunnen zijn als je vaak kampt met een bloedneus: een bloedvatafwijking. Een afwijking genaamd hereditaire hemorragische teleangiëctasie (HHT) – ook wel de ziekte van Rendu-Osler-Weber genoemd – kan ervoor zorgen dat sommige bloedvaten zich niet volledig ontwikkelen, waardoor je sneller last van bloedingen kan krijgen. Een van de meest voorkomende symptomen van deze aandoening is een frequente bloedneus. Twijfel je of er misschien meer speelt dan een weerswisseling of een allergie? Ga dan voor de zekerheid naar je huisarts om dit te onderzoeken.
Een bloedneus stoppen
Die regelmatige bloedneuzen zijn natuurlijk enorm vervelend… Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je kan zorgen dat je neus stopt met bloeden.
1. Knijp je neus dicht: Gebruik je duim en wijsvinger om je neusvleugels gedurende 10 tot 15 minuten dicht te knijpen. Laat in de tussentijd niet los om te checken of het al is gestopt, want dan heeft het bloed misschien niet genoeg tijd gehad om te stollen en kun je weer opnieuw beginnen. Leun ook niet achterover, hier kan je misselijk door worden.
2. Gebruik neusspray: Hou altijd neusspray bij de hand. Een neusspray kan je niet alleen helpen bij het bestrijden van verkoudheid en allergie, maar ook bij het stoppen van een bloedneus. De spray zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor het bloeden afneemt. Het is alleen niet de bedoeling dat je de spray op lange termijn gebruikt, want dat kan schadelijk zijn. Gebruik hem maximaal drie dagen en ga, als het nog niet stopt, daarna langs de huisarts.
3. Gebruik ijs: Ook ijs kan helpen om je bloedvaten samen te doen trekken. Wikkel wat ijs in een stukje keukenpapier en hou dit tegen je neus.
Bron: Livestrong.com