Dit zijn 7 heerlijke manieren om meer vitamine C te eten
4 maart 2021
Je immuunsysteem een boost geven kan nooit kwaad, toch? Daarom laten we je kennismaken met 7 heerlijke manieren om meer vitamine C te eten, zodat je je weerstand een handje kan helpen op een smakelijke manier. Lees je mee?
1. Eet granaatappelpitjes
Granaatappels zijn fenomenaal fruit! Ze zitten vol vezels, eiwitten, vitamine C, vitamine K, folaat en kalium. Ook is uit onderzoek gebleken dat ze veel antioxidanten bevatten en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. De pitjes zouden dan ook kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van je geheugen en je sportprestaties. Ze zijn daarnaast de perfecte balans tussen zoet en zuur met een crunchy bite – wat wil je nog meer?! Je kan ze op je avocado toast doen, door een salade eten of gebruiken om er een vinaigrette mee te maken.
Lees ook: ‘3 redenen om meer vitamine C te eten (of drinken)’
2. Doe gojibessen door je yoghurt
Gojibessen worden vaak droog verkocht en zien eruit als felrode rozijnen. Ze bevatten een heleboel vitamine C en ijzer, waardoor ze je energie een flinke boost kunnen geven. Ook zouden ze volgens onderzoek helpen om artritisklachten te verminderen, je ogen te beschermen en zelfs je risico op het krijgen van hartziekten verlagen. Ze smaken op zichzelf al heel lekker, maar ze zijn ideaal voor door je granola, yoghurt, smoothiebowls of andere breakfast foods.
3. Eet veel mandarijnen
Mandarijnen zijn niet voor niets een hele bekende bron van vitamine C. Ze bevatten namelijk niet alleen veel vitamine C, ze zitten ook bomvol fytonutriënten. Je kan ze daarnaast op heel veel verschillende manieren eten. Uiteraard los, maar ook door salades of verwerkt in taarten en gebak.
4. Maak ontbijtsmoothies
Smoothies maken is een hele eenvoudige manier om meer vitamine C in je ontbijt te verwerken. Aardbeien, sinaasappels en mango’s zijn goede bronnen van vitamine C en zijn heerlijk voor in smoothies. Zo kan een smoothie al tot 70% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevatten, zonder dat er toegevoegd suiker in zit. Zorg daarom dat je vriezer veel bevroren fruit en groenten bevat; ze zijn net zo gezond als de verse variant en je kunt ze veel langer bewaren.
5. Kook met spruitjes, broccoli en spinazie
Niet alleen de welbekende citrusvruchten en bessen bevatten veel vitamine C, ook groenten als spruitjes, broccoli en spinazie bevatten veel vitamine C. En deze zijn natuurlijk heerlijk voor het maken van salades en ovengerechten. Groene bladgroenten zijn ideaal voor het boosten van je immuunsysteem en je kunt ze gebruiken in meal preps. Gebruik bijvoorbeeld spruitjes of broccoli in wokgerechten of voeg spinazie toe aan je pasta’s om je maaltijden een vitamine C-boost te geven.
6. Eet meer watermeloen
Watermeloen is een fruitsoort die je helpt te hydrateren en kan je collageen boosten vanwege de hoeveelheid vitamine C en vitamine A. Vitamine C helpt bij de productie van collageen, een eiwit die je huid zacht en je haar sterk helpt te houden. Vitamine A repareert huidcellen en helpt droge, schilferige huid te voorkomen. Je kan natuurlijk losse watermeloen eten, maar ook gegrild of door salades is watermeloen echt heerlijk. Of probeer er ijsjes van te maken!
7. Maak DIY aardbeienijsjes
Over ijsjes gesproken… Een toetje kan ook een hele goede bron van vitamine C zijn. Een bakje aardbeien kan al een verwennerij op zich zijn, maar een bevroren treat is altijd een feestje. Je kan verse aardbeien gebruiken om romige DIY-ijsjes mee te maken die niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens bomvol vitamine C zitten. Klinkt goed, toch?
Bron: Realsimple.com