darmen appelazijn

Wat je darmen je vertellen over hoe je je echt voelt

Wist je dat je darmen je heel veel kunnen vertellen over je je nu écht voelt? Onze deskundige Sandra van Leeuwen, trainen Hormoonfactor en gespecialiseerd in de overgang, vertelt erover aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk.

Met een grote glimlach stapt ze mijn kantoor binnen. Druk pratend gaat ze zitten. Haar ademhaling zit hoog. Ze praat door. Over hoe gelukkig ze is met man én kind. Iets wat aanvankelijk niet mogelijk leek, maar toch was gelukt. Ze vertelt over haar ouders en dat daar geen contact meer mee is. Maar alles is en voelt goed.

Lees ook Sandra’s vorige blog:Van heks naar fee in 5 stappen: zo verloopt je cyclus

Prikkelbare Darm Syndroom

De reden van haar bezoek? Het Prikkelbare Darm Syndroom, PDS. Iets waar veel vrouwen mee te maken hebben. Buikpijn, diarree, verstoppingen, heftige krampen, gasvorming en een harde, opgezette buik zijn symptomen. Mijn cliënt vertelt dat ze gezond leeft en eet, zoals ook blijkt uit het door haar ingevulde anamneseformulier.

In het twee uur durend consult geeft ze geen enkele aanwijzing wat de oorzaak van haar klachten zou kunnen zijn. Volgens eigen zeggen zijn haar leven en leefstijl perfect.

Gelukkig haal ik wel informatie uit haar lichaamstaal en uitstraling. En tussen de regels door heeft ze meer laten horen dan ze misschien wilde.

Deze vrouw heeft stress. Chronisch. Haar emoties en echte gedachten houdt ze voor zichzelf. Maar gevoelens willen erkend en doorleefd worden. Geef je hier geen aandacht aan, dan zal het lichaam dit via de fysieke weg naar de oppervlakte brengen.

Waarom krijg je last van je darmen als je stress ondervindt?

Het autonoom zenuwstelsel bestaat uit een parasympatisch en sympatisch deel. Het ene (sympathisch stelsel) is ons gaspedaal en de andere (para sympathisch) fungeert als rem. Als deze twee in balans zijn, dan betekent dit onder andere dat je lichaam voldoende in actie komt en je het daarna de ruimte geeft om te herstellen.

Het sympathicus deel is de fight or flight modus. Het zorgt ervoor dat we overleven bij acuut gevaar en het handelt volledig buiten onze wil om.

Wanneer de oorzaak van de stress verdwenen is, zorgt de aanmaak van de neurotransmitter endorfine ervoor dat het parasympatische deel weer actief raakt. We voelen ons dan weer goed en ontspannen.

Hoe past de spijsvertering hierin?

Het sympathische stelsel heeft een remmende werking op de spijsvertering en het parasympatische deel een stimulerende werking. Daarnaast kent onze spijsvertering zijn eigen zenuwstelsel, ook wel het enterisch zenuwstelsel genoemd. Dit bevindt zich in de wand van de maag en darmen. Van daaruit loopt er een direct lijntje naar de hersenen. Vandaar dat de darmen ook wel de tweede hersenen worden genoemd.

In de praktijk betekent dit dat je voedingspatroon en algehele leefstijl een grote invloed hebben op hoe je je voelt en wat je denkt.

Je bent wat je verteert, niet wat je eet

De spijsvertering begint al voordat je iets in je mond stopt. Denk maar aan iets wat je heel lekker vindt. Wat gebeurt er? Er ontstaat speeksel in je mond, rijk aan verteringsenzymen. Wanneer je daadwerkelijk iets in je mond stopt en dit vermengt zich met het speeksel, start de vertering van de koolhydraten.

Via de slokdarm komt het voedsel terecht in de maag waarna ook het afbreken van eiwitten en vetten start. Het is onder andere de functie van de maag om eventueel aanwezige bacteriën te doden.

Als dit eerste deel van het proces goed verloopt en alles netjes in kleine voedseldeeltjes is ‘geknipt’, kan het via de darmwand de bloedbaan in voor verdere energievoorziening van je lichaam. Het deel dat overblijft verlaat via de dikke darm het lichaam.

Een aantal tips voor een goede spijsvertering en darmwerking:

  • Eet voeding dat bij je past
  • Kauw goed en voldoende
  • Eet tot je 80 procent verzadigd bent
  • Neem de tijd om rustig te eten
  • Drink liever geen water tijdens en direct na de maaltijd (om het maagzuur niet te verdunnen)
  • Maak iedere dag een wandeling buiten

Ter ondersteuning kun je ook de volgende kruiden in je voedingspatroon opnemen:

  • Gember
  • Zoethout
  • Kardemom
  • Basilicum

Heb je problemen met de ontlasting en neem je wel voldoende vezels via de voeding in? Dan zou je tijdelijk eens extra vezels in de vorm van psyllium of glucomannan kunnen gebruiken.

Cliënt

Nog even terug naar mijn cliënt met PDS. Ze was teleurgesteld in het plan van aanpak. Deze bevatte naast advies over voeding ook richtlijnen voor meer ontspanning, beweging en verder zelfonderzoek. Dit was voor haar helaas nog een stap te ver. Zij bleef bij het standpunt dat alleen een aanpassing van haar dieet de klachten zou laten verdwijnen.

Ondervind jij klachten die PDS gerelateerd zijn en wil je hier mee aan de slag? Start met het maken van een eetdagboekje waarin je ook de stressmomenten opschrijft.

Kijk daarnaast eens naar de dingen waar je echt energie van krijgt en wat je nodig hebt om te ontspannen. Voeg dit vervolgens toe aan je dagelijkse routine.

Dít is Sandra van Leeuwen

Sandra Van Leeuwen

Sandra van Leeuwen is trainer Hormoonfactor en gespecialiseerd in de overgang. Het is haar doel om alle vrouwen vanaf 40 jaar bekend te maken met de overgang en de menopauze. Ze geeft workshops en retreats in heel Nederland. Een gezonde levensstijl vindt heel belangrijk en daarom wil ze graag zoveel mogelijk vrouwen inspireren en informeren als het om een healthy lifestyle gaat. Sandra woont in Weesp met haar man en zijn kinderen en heeft daar ook haar eigen praktijk. Meer informatie kun je vinden op sandravanleeuwen.com.

Gerelateerde artikelen