Wat heb je aan een personal coach?
29 januari 2021
Of het nu gaat om afvallen, zelfontplooiing of loopbaanvragen: steeds meer mensen zoeken hulp bij een coach. Wat heb je aan een coach en is het iets voor jou?
Uit recent onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders op dit moment een coach heeft of er ooit een heeft gehad. Het wordt steeds normaler om coachhulp in te schakelen. Toch voelen sommigen nog steeds een drempel om – zonder doktersadvies of groot vraagstuk – aan te kloppen bij een coach. Reden? De angst om te falen. De gedachte: blijkbaar kan ik het niet alleen. Anderen hebben juist het idee dat hun struggle niet ernstig genoeg is om hulp te vragen.
Lees ook: ‘Word je eigen coach‘
Hoe vind je een goede coach?
Heb je eenmaal besloten om hulp te zoeken bij een coach, dan is de vraag: hoe vind je iemand die je vertrouwt? Die je écht verder kan helpen? Want juist omdat zo veel mensen een coach inschakelen, zijn er inmiddels ook heel wat. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal coaches met 66 procent. Er zijn er inmiddels maar liefst 63.000 van in Nederland. Het aantal stress- en burn-outcoaches is in de afgelopen tien jaar zelfs vertienvoudigd. Coaches zijn er dus in alle soorten en maten.
Kritische vragen
Volgens Miriam Oude Wolbers, senior coach en bestuurslid bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, is het belangrijk je van tevoren af te vragen wat je coachdoel is. En wat voor coach daarbij handig is. “Wil je een coach die je confronteert en spiegelt? Of juist eentje die vooral empathisch is en je steunt? Bedenk dat het bij een coachingstraject sowieso goed is om je grenzen op te zoeken, zodat je je ontwikkelt. Dus iemand die heel voorzichtig is, heeft misschien een coach nodig die net dat extra zetje geeft. En iemand die altijd heel druk is, heeft iemand nodig die je leert reflecteren en tot rust te komen. Ben je zelf nogal zakelijk ingesteld en vind je een meer spirituele coach, dan werkt dat alleen als je er echt voor openstaat. Als jullie belevingswerelden te ver uit elkaar liggen en je elkaar dus niet begrijpt, is het lastiger om je coachdoelen te bereiken.”
Dit zijn de 5 belangrijkste redenen dat mensen bij een coach aankloppen
- Werk-privébalans
- Zelfontplooiing
- Stress en burn-outproblemen
- Samenwerken (met collega’s)
- Loopbaan/carrièrevragen
Wat kan een coach voor je doen?
- Leert je op een andere manier naar een situatie te kijken.
- Vergroot je bewustwording en zelfkennis.
- Kan je leren omgaan met dingen die niet veranderen.
- Kan je leren de regie te nemen over alles waarop je wél invloed hebt.
- Stimuleert je om persoonlijk te groeien.
Wat kost dat?
Begeleiding door een coach kost tussen de tachtig en tweehonderd euro per uur, afhankelijk van de ervaring en de scholing van de coach. Steeds meer organisaties maken budget vrij voor een individueel coachingingstraject van medewerkers. Nieuwsgierig of dat op jouw werk ook zo is? Informeer wat de mogelijkheden zijn.
Bron: Santé augustus 2020, tekst: Jolanda Hofland