Vrouw Groente gezond eten dieet

Stap voor stap naar een plant-based lifestyle

Steeds meer mensen eten plantaardig, maar als je écht veganistisch wilt leven, pas je ook de rest van je lifestyle daarop aan. Maar hoe doe je dat? Wij hebben een stappenplan voor een plant-based lifestyle.

Stap 1: informeer je goed

Je leefstijl in één keer omgooien is nogal wat. Verzamel daarom eerst informatie over veganisme, zodat je helder voor ogen hebt waarom je dit doet. Hoe meer je weet over de positieve impact ervan, hoe makkelijker het is om je kaascravings naast je neer te leggen. Bovendien ben je beter opgewassen tegen onbegrip uit je omgeving.

Tip: meld je aan bij een vegangroep op Facebook. Daar worden veel tips gedeeld.
Of doe mee met de veganchallenge. Een maand lang krijg je elke dag een mail met tips en recepten. Check: Veganchallenge.nl

Lees ook:Zo ontwikkel je een duurzame kledingstijl

Stap 2: eet vaker vegan

Je voeding aanpassen is de snelste stap in de richting van een vegan lifestyle. Dit kun je cold turkey doen of in kleine stapjes, waarbij je geleidelijk dierlijke producten vervangt door plantaardige producten. Eet je al geen vlees en vis? Begin dan met het skippen van zuivel. Hiervoor zijn volop vegan dubbelgangers te koop. Denk aan soja-, kokos-, amandel-, haver- en rijstmelk, sojayoghurt en plantaardige boter. Eieren kun je vervangen door tofu: bak je die met een beetje zwart zout (te koop bij de toko) erover, dan smaakt het als een gebakken ei.

In baksels kun je in plaats van eieren banaan, appelmoes of lijn- of chiazaad gebruiken. Honing kun je vervangen door agavesiroop. Snoep en drop zijn tricky, daar zit vaak gelatine of dierenstremsel in. Etiketten checken dus. Kaaslover? Probeer vegan kaas. Het merk Wilmersburger koop je gewoon in de supermarkt. Voor warme maaltijden gebruik je edelgistvlokken.

Stap 3: cosmetica

Next step: je cosmetica. Niet alleen beter voor dieren, je huid komt zo ook minder in aanraking met eventuele toxische stoffen. Check goed de ingrediëntenlijst: soms is een product niet getest op dieren, maar zitten er wél dierlijke producten in. Let op namen als cholesterol, zijde, melkstoffen, wolvet, kleurstoffen en collageen. Maar ook cistine (gemaakt van nagels, haar), keratine (nagels, hoorns, hoeven), stearinezuur (talg, dierenvet) en castoreum (afkomstig uit de geurklier van de bever). En weet je waar de rode kleur van veel lippenstiften vandaan komt? Schrik niet: door de afscheiding van schildluizen.

Shoptips 

Stap 4: vegan-vriendelijk schoonmaken 

Raar, maar waar: ook in veel schoonmaakmiddelen zitten ingrediënten afkomstig van dieren. Zo bevatten veel vuilniszakken slip agents, gemaakt van dierlijke vetten om stroefheid te verminderen. De alles- en toiletreiniger van Marcel’s Green Soap zijn aanraders: ruiken lekker, schuimen goed en zijn volledig plantaardig en recyclebaar.

Stap 5: fashionable vegan

De milieuvriendelijkste manier om je kast een vegan touch te geven, is door de kleding die je hebt op te dragen en daarna pas te vervangen door een vegan outfit. Of je doneert je leren jas, broek, schoenen en accessoires. Let op met kleding waarin wol, veren, bont, dons, suède, kasjmier en zijde verwerkt is. Er komen steeds meer hippe vegan kledingmerken bij, zoals Kuyichi en het sportkledingmerk Iron Roots. Thespark.company is een leuke webshop.

Tip: naast katoenen beddengoed is er nog een fijne optie. Als je eenmaal hebt gevoeld hoe zacht het beddengoed van het merk Coco & Cici is, wil je nooit meer anders. Het geheim? Tencel, afkomstig van eucalyptusbomen. De stof is vochtabsorberend, temperatuurregulerend, bacteriewerend, shiny en soepel.

Bron: Santé, tekst: Esmir van Wering

Tip van de redactie

Nolon Nout bureaustoel zacht groen

Gerelateerde artikelen