Onregelmatig Werken

Zó beperk je de (negatieve) impact van onregelmatig werken

Workin’ nine to five is lang niet voor iedereen weggelegd. Bijna vier miljoen Nederlanders werken onregelmatig. Vooral nachtdiensten kunnen veel impact hebben op je gezondheid. Toch kun je de schade beperken.

Powernap

Zet de powernap op de juiste manier in: een kort dutje van maximaal twintig minuten waardoor je je weer wat frisser voelt. Bijvoorbeeld tegen het einde van de nachtdienst, zodat je weer fit naar huis kunt rijden.

Lees ook:Dit zijn ze: beroepen met het meeste slaaptekort

Tips van collega’s

Praat met collega’s en vraag naar hun beste tips om goed om te gaan met onregelmatige werktijden.

Gezonde leefstijl

Ga vol voor een gezonde leefstijl. Daar hoort niet alleen gezond eten bij, maar ook goed slapen, genoeg sporten, niet roken, weinig stress en matig zijn met alcohol.

Planning

Schrijf in je agenda wanneer je wat gaat doen op welk moment. Plan je sport-, gezins-, rust- en slaapmoment. En bewaak ze!

Bespreek het met je werkgever

Bespreek met je werkgever hoe het bedrijf jou kan ondersteunen in de onregelmatige werktijden. Misschien helpt het als je een aantal onregelmatige diensten achter elkaar hebt of misschien gedij jij juist beter bij steeds een rustdag tussendoor.

Meer in januari-nummer Santé

In het januari-nummer van Santé geven slaapcoaches Irma Leijten en Aline Kruit meer tips over het effect van onregelmatig werken op je lichaam. Aline: “Wij zien als slaapcoaches veel mensen met slapeloosheidsklachten. Het viel ons op dat onregelmatige werktijden daar een enorme invloed op hebben. Dat inspireerde ons om er dieper op in te gaan.” Irma: “We ontdekten dat er veel onderzoek is gedaan naar onregelmatig werken, maar dat al die kennis nergens was gebundeld. Daarom hebben wij alles bij elkaar gezet in ons boek Goede nacht, aangevuld met tips voor mensen die onregelmatig werken en bedrijven die helaas niet om onregelmatige werktijden heen kunnen.”

Meer lezen? Koop het januari-nummer van Santé!

Bron: Santé januari 2021, tekst: Fleur Baxmeijer

Gerelateerde artikelen