doelen-stellen-goed-waarom

Dit is waarom doelen stellen goed voor je is

Het is januari: hét moment van het jaar waarop we met onze nieuwe doelen aan de slag gaan. Of het nu gaat om je gezondheid, gewoonten, huis, carrière of relaties, we gaan massaal doelen stellen voor hoe het dit jaar anders of beter moet. Maar waarom is het nu eigenlijk zo goed om doelen te stellen? En kan het kwaad om je doelen niet te behalen of zit daar misschien meer achter? Dat leggen we je allemaal uit!

Waarom zouden we doelen stellen?

Vanuit een psychologisch perspectief helpt het stellen van doelen om een systeem in onze hersenen te activeren wat ons helpt betrokken te zijn en ons de aandacht geeft om stappen en kansen die ons kunnen helpen onze doelen te bereiken te herkennen. Als we geen blauwdruk maken van hoe we ons leven willen veranderen of verbeteren, lopen we de voordelen van dit deel van het brein mis. We raken sneller afgeleid en verliezen de motivatie die we nodig hebben om het leven wat we willen en verdienen te creëren voor onszelf.

Lees ook: “Zo houd je je wél aan je goede voornemens

Een ander voordeel van doelen stellen is dat het ons uitdaagt om in te tunen op onze intuïtie als we bedenken wat we willen bereiken. Hoe dat komt? We weten allemaal wat we willen of waar we op hopen, maar het gaat om de tijd en energie nemen om deze hoop om te zetten in acties om ons resultaat te behalen. Door specifieke doelen uit te schrijven, komen we ook in actie om ze te behalen. Des te specifieker we zijn over wat we willen bereiken en hoe we dat gaan doen, des te groter de kans is dat we dat succesvol kunnen doen.

Met het stellen en uitschrijven van doelen zorgen we tevens voor verantwoordelijkheid voor het behalen van onze doelen, wat ons ook helpt onze voortgang met de tijd te meten. Doelen worden vaak gebruikt om vooruitgang aan te tonen; als je kan meten waar je in het begin staat en wat je later hebt bereikt, kan je de verandering aantonen en dat zorgt voor voldoening en trots. Zonder aan te geven wat je wil veranderen, kan je ook geen vooruitgang vastleggen. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan met jouw doelen!

Je hebt je doelen niet gehaald, wat nu?

We kunnen nu eenmaal niet ieder doel wat we stellen halen. Dat is niet alleen oké, het geeft ons ook de mogelijkheid om te leren en er sterker van te worden. Het is natuurlijk niet ideaal, maar ‘falen’ om je doel te halen is ook heel waardevol. We kunnen afwegen wat er heeft gewerkt en wat niet, zodat we in het vervolg weten wat we anders kunnen doen. We kunnen gewoonten en patronen die niet voor ons werken hierdoor schrappen en ze vervangen door gewoonten en patronen die ons wél het gewenste resultaat opleveren. Sterker nog, het ‘faalproces’ waarin je probeert en leert van het falen kan zelfs waardevoller zijn dan je doelen daadwerkelijk behalen. Soms stellen we namelijk doelen voor onszelf, maar heeft het leven iets anders voor ons in gedachten. Het geeft ons wat we nodig hebben, in plaats van wat we in eerste instantie wilden. Dat is een essentiële les over acceptatie! Het is dus helemaal niet erg om je doelen niet altijd te halen…

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen