Kan een mondkapje dragen je acne verergeren?
8 oktober 2020
Tegenwoordig kan je bijna niet meer de straat op zonder ze te spotten: mondkapjes. Vanwege het coronavirus lopen we ineens massaal met onze mondkapjes op om onszelf en de mensen om ons heen te beschermen. Onwijs handig natuurlijk, is het eigenlijk wel zo goed voor je huid? Kan een mondkapje dragen bijvoorbeeld acne verergeren of misschien zelfs veroorzaken?
Helaas hebben we geen leuk nieuws voor je: het dragen van een mondkapje kan er inderdaad voor zorgen dat je acne erger wordt of er zelfs voor zorgen dat je last van acne of andere huidirritatie krijgt. Er is dan ook al een nieuwe term voor bedacht: maskne. Maskne betekent ‘masker acne’. Je kan maskne krijgen wanneer zweet, olie en bacteriën zich op je huid verzamelen en daar niet weg kunnen door het mondkapje. Deze afvalstoffen, want dat zijn het, kunnen puistjes, mee-eters en andere irritaties, zoals eczeem, veroorzaken. Je kan maskne herkennen aan kleine witte puistjes, roodheid, bultjes en/of irritatie rondom je mond.
Lees ook: ‘Hoe maak je je stoffen mondkapje weer schoon?’
Hoe kan het nou dat je sneller acne kunt krijgen dankzij je mondkapje? Naast de bacteriën en andere vuilstoffen die zich kunnen ophopen onder je masker, adem je natuurlijk ook in en uit onder het masker. Hierdoor zorg je als het ware voor tropische temperaturen onder je masker, waardoor bacteriën sneller gaan groeien. Ook kan het soort mondkapje wat je draagt ervoor zorgen dat je sneller maskne krijgt. Een katoenen of papieren mondkapje onttrekt vocht uit je huid en heeft vaak een wat ruwe structuur. Hierdoor schuurt het constant langs je huid, waardoor er kleine huidbeschadigingen en irritaties kunnen ontstaan, waardoor bacteriën makkelijker je huid kunnen binnendringen. Dit wordt ook wel acne mechanica genoemd. Als laatste kan je maskne oplopen wanneer je je mondkapje niet dagelijks wast. Zo blijven er namelijk veel afvalstoffen in je mondkapje hangen, die je de volgende dag vervolgens weer draagt en ze zo op je huid overbrengt.
Wat kan je ertegen doen?
De grote vraag is nu natuurlijk: wat kan je precies doen om maskne te voorkomen? Wij hebben drie concrete tips voor je die je kunnen helpen te voorkomen dat je acne verergert of krijgt.
1. Draag een ander mondkapje
Een katoenen of papieren mondkapje kan je huid beschadigen en dus kan je beter voor een ander soort mondkapje kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een zijden mondkapje: zijde is een natuurlijke antimicrobiële vezel die je poriën niet verstopt, maar je huid helpt te hydrateren. Het helpt ook goed tegen rimpels, waardoor je ook het beste op een zijden kussensloop kan slapen. Doordat het je poriën niet afsluit, ga je minder snel zweten en ontstaat er dus minder snel maskne. Moet je voor je werk een medisch mondkapje dragen? Dan kun je ook overwegen om er een zijden exemplaar onder te dragen om zo alsnog je huid te beschermen.
2. Verzorg je huid goed
Goede huidverzorging is een absolute must als je kampt met acne. Door je dode huidcellen te verwijderen, kan de talg in je huid namelijk niet ophopen en zullen er minder snel ontstekingen ontstaan. Kies voor je huidverzorging altijd producten zonder parfum, parabenen en alcohol, want hier kan je huid juist geïrriteerd van raken. Maak je gezicht ’s ochtends en ’s avonds goed schoon met de juiste huidreinigers en verzorg je huid erna met een serum en een dag-/nachtcrème. Alleen wassen met water is niet genoeg: dankzij de vettige beschermlaag van je huid loopt het water er gemakkelijk vanaf en blijft het vuil gewoon op je huid zitten. Wil je weten welke huidverzorging voor jou het beste werkt? Vraag dat dan na bij de dermatoloog of de apotheek.
3. Was je mondkapje dagelijks
Het is niet alleen belangrijk om je huid goed te verzorgen, ook je mondkapje heeft de juiste ‘zorg’ nodig. Zeker als je stoffen mondkapjes draagt is het goed om iedere dag je mondkapje te wassen of te vervangen voor een schone. Niet alleen zorgt dat er namelijk voor dat je minder snel last krijgt van acne, ook helpt het je goed tegen bacteriën en virussen van buitenaf beschermen.
Bron: Vivehuidtherapie.nl